some-facebook-code
To års hjernevask - Du bliver aldrig den samme ... efter Frederiksberg Hf kursus
To års hjernevask - Du bliver aldrig den samme ... efter Frederiksberg Hf kursus
To års hjernevask - Du bliver aldrig den samme ... efter Frederiksberg Hf kursus
Frederiksberg Hf (FHF)
Hf kurset
Det 2-årige dagkursus til Hf eksamen. Dialoger - Fællesskab - Udvikling

Biologi på Hf


Om krop- miljø og kost

en sommerfugl
Sommerfuglen
I din hverdag er der tusind ting, der har baggrund i faget biologi. Når du spiser, drikker, ryger, motionerer eller bliver syg, gør du ting, som vi beskæftiger os med i biologi. Når medierne taler om global opvarmning, økologisk landbrug eller kloning er det også problemstillinger med biologisk indhold.

Biologi er et fag, der handler om alt, hvad der er levende. Levende organismer er jo en bred gruppe – fra sygdomsbakterier til mennesker og fra hvede til regnskovstræer – og faget biologi kommer langt omkring.

Biologi på C-niveau

Biologi på C-niveau er obligatorisk fag på 1. hf. Faget har tre timer om ugen. På 1. hf indgår biologi i naturfagspakken sammen med kemi og geografi. Eksamen foregår som én fælles, mundtlig eksamen i de tre fag. Hvis du vil læse mere om naturfagspakken, skal du klikke ind på dén. Her er også et link til lærerplanen, hvor du bl.a. kan læse mere om eksamen.

Biologi på B-niveau

Biologi kan vælges på B-niveau i 2. hf. Biologi på B-niveau har fem timer om ugen. Biologi B afsluttes med en mundtlig eksamen.

Undervisningen på C-niveau er bygget op omkring faglige temaer:

tradescantia med pollen
Tradescantia med pollen

Livets byggesten - cellen

Første tema handler om, hvad liv egentlig er, og vi ser på livets mindste byggesten – cellen. Nogle organismer består af én enkelt celle, mens i mennesket arbejder millioner af celler sammen om at få kroppen til at fungere. Vi ser på celler i mikroskop og lærer, hvordan de er bygget op, og hvordan de virker.

Krop og sundhed

I andet tema beskæftiger vi os med krop og sundhed. Vi ser på, hvad kosten består af, hvad maden skal bruges til i kroppen, og hvorfor det er så vigtigt, hvad vi spiser. Vi taler om motion og om den effekt, motion har på hjerte og muskler, og vi kigger på effekten af alkohol, stress og rygning. I Danmark er sygdomme, der skyldes usund livsstil almindelige. I andre lande kan det være f.eks. AIDS, der er problemet.

Genetik

Genetik er tredje tema. I generne ligger den information, der gør hvert enkelt individ unikt. Med genetik kan man forklare, hvorfor nogle sygdomme går i arv. Gensplejsning og kloning er moderne teknologier, der har basis i viden om genetik.

Økologi

Sidste tema er økologi. Her handler det om naturen, og vi går udenfor og undersøger dyre- og plantelivet. Vi har særlig fokus på vandmiljøet og hvordan moderne dansk landbrug påvirker planter, dyr og vandkvalitet.

Undervisningen på B-niveau er på samme måde som C-niveau bygget op omkring faglige temaer, men valgfriheden i forhold til, hvilke temaer, der kan vælges, er langt større. Undervisningen på B-niveau bygger ovenpå den basisviden, du har fået på C-niveauet.

Eksempler på emner kunne være:

Rusmidler, Kræft, Dyr og planter i skoven, Genteknologi, Krop og træning, Sukkersyge.

På begge niveauer laver vi øvelser og eksperimenterer i undervisningen og vi tager gerne på ekskursion.

Se bekendtgørelsen


Biologilærerne på FHF

Lærerportræt
Julie  Wessel Iversen (JUI)
Lektor  
JUI@frberg-hf.dk
Lærerportræt
Kirsten Bruhn  Møller (km)
adjunkt  
km@frberg-hf.dk